HJULKALENDER 2020

Lucka 03

Dagens runda 29,55 km Rulltid 1:13:48.

Det var blåsigt på rundan idag. Det märks direkt. Lite förvånad över var jag cyklade en kilometer längre igår, jag cyklade fel nån gång men inte en hel kilometer totalt trodde jag...

För några år sen började jag ta kallduschar. Anledningen till att jag började var för att det är obekvämt. Jag läste en bok skriven av en tysk vegan som höll på med långdistanstriathlon som badade i sin regntunna för att härda sig själv inför att simma i öppet vatten.

Det är inte helt lätt att finna vetenskaplig evidens för positiva effekter från kallduschar. Snabbare återhämtning efter träning är ju eftertraktat, men det verkar snarare vara isbad eller kryoterapi för hela kroppen som gäller då.

Jag tar fortfarande kallduschar. En effekt som jag märkte på sommaren för några år sedan är att jag blev helt oövervinnelig vid vattenlekar då jag var van vid kallt vatten. Varken vattensprutor, hinkar eller trädgårdsslangar med kallvatten var något problem längre. Detta kan vara bra om det blir aktuellt med ett dopp lite senare. :-)

En annan effekt det pratas om är tillvänjningen vid att göra obekväma och jobbiga saker. En övning i viljestyrka. Oklart om just kallduschar är ett bättre verktyg för det än att borsta tänderna med "fel" hand. Det kan ju vara som mindfulness och KBT förfäktar: "Fake it till you make it!"

Slutligen, ett pandemitips jag har är att göra ett enkelt spa hemma för att liva upp lite. Levande ljus i all ära men som det går att se på dagens film så drog jag in en diskolampa i ett släckt badrum och duschade ömsom iskallt och varmt. Allt detta ackompanjerat av suggestiv ambient musik. Det var annorlunda än alla andra duschar jag tagit tidigare i livet i alla fall! Detta är nu sättet jag föredrar att duscha på.