HJULKALENDER 2020

Lucka 10

Per med barn på uppfart

Dagens runda 30,39 km Rulltid 1:13:36.

Idag blev det två rundor. Först en med familjens yngsta förmåga som sällskap. Därefter den vanliga rundan runt Drevviken.

Dagen till ära är det också Nobeldagen. Det har fått mig att reflektera lite kring samarbete människor emellan.

Cambridge University är den institution som har närt näst flest Nobelpris­vinnare. Hemligheten läste jag för några år sen är deras "canteen", kaféet alltså, där träffas forskare från olika områden och korspollinerar idéer under avslappnade former. Fika som plantskola för Nobelpris­vinnare.

Det är svårt att klara sig helt själv. Vi hjälps ju åt som art. Det är till exempel en hel del gatujobb på cykelrundan nu, det blir nya eller förbättrade vägar.

Som cyklist och medmänniska brukar jag alltid stanna och kolla läget om någon verkar behöva hjälp. Försöker alltid motverka åskådareffekten, att inte erbjuda hjälp om andra är närvarande. Det kan vara saker som att stanna och hjälpa någon med punktering eller någon som har ramlat.

Häromdagen träffade jag på en medcyklist som gick, den gången var det bara kalla fötter. En annan gång stannade jag med en person som ramlat på grund av halka i en feldoserad kurva. Om någon ramlar är det bra att stanna kvar en stund. Vid en krasch avger kroppen en hel del adrenalin, så det kanske inte känns hur det är egentligen. Då kan det vara bra att sitta på marken en stund och känna efter långsamt.

Dagen till ära gick insamlingen också över 13 000 kr!