HJULKALENDER 2020

Lucka 20

Springcykel lutad mot en vägg och med med en hjälm hängande från styret

Dagens runda 29,46 km Rulltid 1:13:17.

Idag dan före dan före dan före dan före dopparedan bjuds det på cykeltips. Tack Sebastian för inspiration till dagens lucka.

Cykeltips för barn

Vi börjar med cykling för barn! Det är bra att börja tidigt som det sägs. Våra barn har fått spring­cyklar när de varit cirka två år gamla. Det är lite för tidigt men då har det funnits en spring­cykel när de är redo. Efter första spring­cykeln insåg vi att det vore bra med handbroms, för de blir ordentligt snabba när de hittar balansen. Värt att nämna är att våra barn har lärt sig att cykla innan de fyllt fyra år. Det ska också vara säkert så en hjälm är ju en själv­klarhet. Det är ju bra att vara en förebild som vuxen här med och alltid ha hjälm själv. Under den mörka säsongen ska ju givetvis lampor och reflexer sitta på. Det är också något som är kul, lite ljus och blink i mörkret efter en lång dag på förskolan.

När barnen blir lite större har det funkat väldigt bra med bara hand­bromsar och ingen pedal­broms. Det är lätt hänt att fötterna åker av pedalerna i panik när det inte går som det är tänkt och då blir det svårt att stanna. Jag kommer själv ihåg när jag lärde mig att cykla och kunde köra några meter själv, helt plötsligt var jag på väg mot en lång betong­trappa och hade släppt fötterna från pedalerna. Som tur var lyckades pappa fånga mig några meter innan jag körde ner i trappan i full fart.

Till sist: Det ska vara kul att cykla! Är det kul att sladda i skogen? Gör det! Är det kul att köra i cyclo­cross­banan? Gör det! Mysigt med en cykel­utflykt och fika? Fikapausen är ju halva grejen för lands­vägs­cyklister. Cykel­semester med downhill? Kul!

Diverse cykeltips

För de som känner till bilar så är det ju i princip helt värdelöst att tvätta dem, de blir bara rena och blänker. Cyklar däremot är det viktigt att tvätta. Allt som låter bidrar till lägre hastighet eller jobbigare trampning om fart är mindre viktigt eller att batteriet tar slut snabbare om en har ett sånt. En gång i veckan eller vid behov är en lagom kadens att tvätta cykeln. Ett bra lifehack är att snabbtvätta cykeln med tvättlappar om en inte vill plocka fram hink, varmvatten, diskmedel och tvättsvamp. Det är ju roligare att komma ut på en ren cykel också, trots mitt raljerande om rena bilar. :-)

Smörj kedjan och rörliga delar, kontrollera att det är rätt tryck i däcken. För högt däcktryck hjälper inte nämnvärt mot rull­mot­ståndet, men det blir riktigt obekvämt. För lågt däck­tryck förbättrar förvisso greppet men det blir mycket trögare.

För mig personligen var det en stor vändpunkt för åretrunt­pendlingen när jag köpte en luvtröja i funk­tions­material. Den gjorde att jag slapp alla lager med bomulls­tröjor osv och höll mig varm. Rätt kläder kan hjälpa avsevärt för bekvämlighet och varmhållning.

Väl på cykeln är det bra med cykellampor även på dagtid när det är ljust. Lampor syns flera gånger längre bort än reflexer och syns även bra på dagtid. Jag kör med det på alla Hjul­kalender­rundor nu även om det är ljust men annars är det sporadiskt med lampor när det är ljust.

Ha alltid med en extraslang, ett reparationskit, ett litet multi­verktyg för cykel och en minipump; dessa har jag alltid med mig när jag cyklar. Första hjälpen och regn­kläder har jag själv alltid med mig vid cykelpendling.

Vid längre rundor i träningskläder är det bra att medta id-handling, betalkort, kontanter och mobil­telefon. Berätta gärna för någon om cykel­rundan planerade sträckning och tids­åtgång.

Till sist: ett glatt humör! Om någon i klungan är trött hjälp dem med en hand på ryggen, energi eller låt dem ligga bakom på rulle. Stanna och kolla om andra cyklister behöver hjälp om det verkar så. Mitt favorit­tips: Hälsa på mötande cyklister ute på tränings­runda med en liten vinkning från styret.